.

Search in This Blog

Translate

Monday, February 4, 2013

Shpella e Pëllumbasit, Cave of Pëllumbas - Black Cave 02/02/2013


http://www.albaniatourismlowcost.blogspot.it/ &http://hoteleriturizemalbania.blogspot.it/ in excursion withhttp://www.highalbania.al/ ... Shpella e Pëllumbasit (Cave of Pëllumbas) is named after the town Pëllumbas, from where it can be reached in an one hour hike. It is also called Shpella e Zezë (Black Cave). The path to the cave winds through the Gorge of Skorana, which was formed by Erzeni river. The cave has a huge entrance portal in the cliff face of the gorge. From here a huge passage 10 to 15m wide and 15 to 45m high lead almost straight into he mountain. It ends with a huge chamber called Sallë e Ari (Chamber of Bears). It was named so because of numerous cave bears (Ursus spelaeus) which were discovered here. The cave was surveyed by the Italian Gruppo Speleologico Faentino. The bear bones were examined by the Museum of Natural Sciences of the Florence University. The cave contained also human remains which originate from the Middle Palaeolithic era. The remains were excavated by Prof Dr. Myzafer Korkutit from the Tirana Archaeological Institute. The cave was lately developed for tourists with a new trail from Pëllumbasit to the cave entrance. It is possible to hike to the cave in a pleasant one hour walk. The landscape of the gorge is rather impressive. In summer the temperature becomes rather hot so it is advisable to start early in the morning. The trail is marked so it is possible to visit the cave on your own.
Hoteleri-Turizem Albania mori pjese ne aktivitetin e rralles .Shpella e Pëllumbasit e njohur edhe si Shpella e Zezë është një vend arkeologjik në Shqipëri afër fshatit Pëllumbas. Në këtë vend gjurmim llogaritet të kenë jetuar paraardhësit që në periudhën e hershme diku 10.000 vjet më parë. Me studimet arkeologjike është vërtetuar se në këtë kohë është përdorur teknika e krijimit të zjarrit si dhe të veglave të para primitive dhe të atyre më të zhvilluara. Kjo shpellë hynë ndër gjashtë shpellat karstike të njohura për ekzistencën e tyre në Evropë. Shpella ndodhet 350 metra mbi nivelin e detit dhe formon një tunel diku 70-80 metra të gjatë. Për herë të parë kjo shpellë është vizituar në vitin 1995 nga specialistë të Shoqatës Didaktike Shkencore Speleologjike Shqiptare. Shpella e Zezë Paraardhësit tanë 10 mijë e më shumë vjet më parë uleshin në hyrjen e kësaj shpelle për të mprehur armët e tyre prej guri dhe ndarë mishin. Ata sapo kishin mësuar të ndiznin zjarrin. Ne sot nuk mund të bëjmë më shumë se të imagjinojmë jetën e tyre në Shpellën e Zezë (Pëllumbasit), rreth 25 kilometra nga kryeqyteti në të majtë të luginës së Erzenit, ndërsa pushojmë në të dalë të saj duke lexuar gazetën që kemi marrë me vete. Themi imagjinojmë sepse shpella zor se t'i rrëfen të fshehtat që "ka ruajtur" për mijëra vjet. Gjurmët që njerëzit e parë mund të kenë lënë në të ajo i ka mbuluar ngadalë, ndërsa arkeologët që e kanë zbuluar vonë ende nuk mund të thonë shumë për jetën që është bërë aty edhe pse në shpellë janë gjetur shenja të saj. Tani për tani të vetmet histori që mund të mësosh në hyrje dhe më thellë në muret prej guri gëlqerorë janë ato të të dashurve që si kanë kaluar andej kanë shkruar me çfarë kanë pasur mundësi emrat e tyre, duke u dhënë ngjyrë artificiale asaj që natyra kishte krijuar prej mijëra vjetësh.
https://www.facebook.com/media/set/?set=a.227386210731825.56991.1000038134396...

No comments:

Post a Comment